4 de març de 2018

Atenció i suport a grups de consum

La segona activitat principal de Quèviure, més enllà de la distribució de productes ecològics, és l’assessorament i acompanyament de grups i cooperatives de consum, així com de persones consumidores de productes ecològics. Quèviure vol reforçar les necessitats detectades en aquests dos grans col·lectius i contribuir a la consolidació i creació de projectes de consum sota una gran varietat de formes i models. 

CONSOLIDACIÓ DE PROJECTES JA EXISTENTS

Les iniciatives d’autogestió per al consum de productes ecològics tenen una llarga tradició a Catalunya. Les primeres experiències van néixer a finals dels anys vuitanta amb El Brot de Reus (1987), El Rebost de Girona (1988) i Germinal de Barcelona (1993). Però el gran creixement en grups i cooperatives de consum ecològic va tenir lloc a partir de l’any 2000, provocant l’aparició de nombroses iniciatives molt diverses arreu del territori català. Actualment, segons les últimes dades identificades des del propi moviment, existeixen prop de 200 iniciatives repartides per tot el territori, de les quals prop del 80% estan situades a la província de Barcelona (i un 30% a la ciutat de Barcelona).

Tal i com han posat en relleu diversos estudis, el creixement sostingut dels grups i cooperatives de consum des de l’any 2000 ha patit una estancada en els últims pocs anys. Quèviure vol ajudar a revertir aquesta situació reforçant les necessitats detectades als grups i cooperatives de consum per a que puguin consolidar la seva activitat al llarg del temps, augmentar d’escala si és necessari i esdevenir completament sostenibles.

Amb aquesta finalitat, Quèviure posa a disposició dels interessats eines informàtiques per a la gestió del grup, assessorament en aspectes legals, operatius i econòmics, i facilitats en la contractació laboral, entre d’altres. Si sou un grup o cooperativa de consum i hi esteu interessats/des, contacteu-nos, us vindrem a veure.

CREACIÓ DE NOUS PROJECTES DE CONSUM

Cada vegada hi ha més persones que consumeixen setmanalment aliments ecològics certificats (26% segons el Baròmetre 2015 de Percepció i Consum dels Aliments Ecològics del Departament d’Agricultura),  i cada vegada més persones volen fer-ho a través de circuits curts de compra i iniciatives d’autogestió com les cooperatives de consum. Tot i la forta intenció per realitzar un consum responsable i saludable que tingui en compte tan la qualitat dels productes com les condicions en les que es produeix, el desconeixement i la manca d’iniciatives properes territorialment ho impedeixen.

Quèviure vol contribuir a donar resposta a totes aquelles persones que volen consumir productes ecològics, de temporada i proximitat, a través de circuits curts de compra, i de forma fàcil i assequible. Per això, vol facilitar l’arrencada de nou projectes de consum posant a disposició dels interessats una sèrie d’eines que poden ser crucials: plataformes de gestió del grup adaptades a cada projecte, assessorament legal, econòmic i operatiu, comercialització i proveïment, així com facilitats en la facturació i contractació laboral. Si teniu ganes de començar un projecte, contacteu-nos, us ajudarem en els primers passos. 

 

Scroll Up